Dansk motorsportshistorie i Toronto

Christian Lundgaard skrev søndag dansk motorsportshistorie, da han som første dansker vandt en afdeling af IndyCar-mesterskabet; amerikanernes svar på Formel 1. Det skete ironisk nok ikke i selve USA, men derimod i gaderne i den canadiske storby Toronto efter en suveræn præstation, der blev indledt med erobring af pole position lørdag.
Christian har det med at skrive dansk motorsportshistorie. Efter at have vundet EM for juniorer i go-kart debuterede han 2017 i begynderklassen Formel 4, og vandt første år to internationale mesterskaber, med samlet 15 sejre.
Som første dansker vandt han i 2020 løb i FIA Formula 2 Championship, før skiftet til amerikansk motorsport i 2022. Her blev han første danske deltager i berømte Indy 500, før han senere på sæsonen som første ”viking” kunne bestige podiet efter en andenplads i afdeling af mesterskabet.
I indeværende sæson sikrede den 21-årige sydjyde så karrierens første danske pole position i IndyCar, før det altså blev til første sejr i søndags.
Christian fejrede sejren med fra podiet at barbere sin mustache af. Han havde svoret ikke at fjerne denne før han vandt sin første sejr!

Kommende weekend

Den kommende weekend er et andet af dansk motorsports største talenter i aktion. På Hungaroring skal Frederik Vesti forsvare sin samlede føring i det internationale Formel 2-mesterskab, hvor der som sædvane køres et sprint- og et hovedløb i forbindelse med Ungarns Grand Prix. Frederik har indeværende sæson allerede vundet fire løb, og forventes at få sin debut i Formel 1 for Mercedes i en træningssession ved et af sæsonens Grand Prix-løb i efteråret.

Blot en uge efter triumfen i Toronto skal Christian Lundgaard sammen med Benjamin Pedersen til start igen i IndyCar, denne gang i en såkaldt ”double-header”. Det sker på ovalbanen Iowa Speedway i byen Newton, hvor der køres løb både lørdag og søndag. En omgangstid her tager under 15 sekunder!

Noter

To unge talenter havde også en god sidste weekend. På den hollandske Formel 1-bane Zandvoort hentede Sebastian Øgaard to podiepladser i fjerde runde af den nye løbsserie Eurocup-3.
Danmarks ubetinget bedste kartingkører David Walther hentede sæsonens hidtil bedste resultat, da han sluttede på tredjepladsen i afdeling af løbsserien ”Stars of the Future”. Det skete i klassen OK.

Lørdag deltager Christian Rasmussen i afdeling af Indy NXT, klassen lige under IndyCar (som han ligger i spidsen for). Det sker på ovalbanen i Iowa.
I opvarmningsprogrammet til Ungarns Grand Prix på Hungaroring deltager Bastian Buus søndag i tredje afdeling af Porsche Super Cup. Også han er i føring for mesterskabet.
På Lime Rock i USA er Marco Sørensen og Frederik Schandorff til start i klassen GTD i Weather Tech Sportscar Championship (IMSA).