Never give up

Vesti vinder, Bastian Buus mester efter sandt drama.

Der var dramatik for alle pengene da danskerne var i aktion på begge sider af Atlanten. Det gjaldt på Monza, og det gjaldt i Portland. Da støvet havde lagt sig havde Danmark fået en ny, international mester fra øverste skuffe. Mere kan følge næste uge.

Never give up!
Det der skulle have været et kontrolleret race med fokus på blot at gennemføre i top-12 endte med at blive et sindsoprivende drama for danske Bastian Buus.
Den 20-årige sydjyde havde bragt sig i en yderst gunstige position i Porsche Super Cup (PSC) efter en sæson med stabile topresultater, incl. sejr på Red Bull Ring og yderlige fire podieplaceringer.
Kampen om mesterskabet stod mellem ham og mesteren fra 2021, hollænderen Larry ten Voorde; ingen andre kunne nå det. En halvkikset kvalifikation som P9 var også ok med ovenstående in mente, men på anden omgang skete det der ikke måtte ske: Bastian blev påkørt og var heldig at kunne komme i gang igen. Herefter stod den på desperat opkøring gennem feltet, men en straf betød en placering udenfor points. At det alligevel endte godt for Koldingenseren kan han for en stor dels vedkommende takke holdkammerat Harry King for. Englænderen vandt løbet og henviste ten Voorde til andenpladsen trods massivt pres løbet igennem. Var sidstnævnte kommet forbi og vundet løbet, havde han nu været dobbelt mester i PSC. Men det gjorde han ikke, og Buus blev dermed den kun anden dansker i historien til at vinde titlen. Nogle gange har man heldigvis lov til at have marginalerne med sig.
En ”never give up” attitude skader heller ikke. I PSC-afdelingen på Silverstone tidligere på året blev Bastian Buus involveret i et uheld på første omgang og det så sort ud. En hårdt tilkæmpet P13 gav tre points, og disse betød til sidst forskellen mellem et mesterskab og en andenplads. Never give up!

Max Attack
Frederik Vesti kom til Monza med èn ting på agendaen: max attack! Så måtte det briste eller bære, de 12 points op til den førende Theo Pourchaire i kampen om FIA Formula 2 Championship skulle hentes inden sæsonfinalen i Abu Dhabi. Og satses, det blev der. Lørdag kunne det bære, og Frederik hentede sæsonens femte sejr efter en aggressiv indledning og efterfølgende flot forsvar da Victor Martins bød på sejren.
I søndagens hovedløb, derimod, bristede samme taktik. Under et overhalingsforsøg på første omgang blev danskeren tvunget banen og udgik. For tredje hovedløb i træk blev det til nul points, og det er egentlig utroligt at Vesti stadig har en chance for at blive mester. Men det har han, selv om det efterhånden er temmelig teoretisk. Afstanden til Pourchaire, der blev P3 søndag og P4 i lørdagens sprint, er nu 25 points, og da man kan hente 39 point med den perfekte weekend (dvs. pole, løbssejre i begge løb med hurtigste omgange oveni) er det svært, men ikke umuligt. Danskerens holdkammerat hos Prema, Oliver Bearman, viste det tidligere på året da han vandt begge løb i Baku.
Men meget tyder på Frederik allerede har gjort nok, se nedenfor.

Fight I Portland

Med en hårdt tilkæmpet femteplads I Indy NXT-løbet på Portland International Raceway, Oregon, sikrede Christian Rasmussen sig vigtige points forud for finalen næste weekend på Laguna Seca. Da danskerens nærmeste konkurrent til mesterskabet samtidig udgik, øgede Christian føringen til hele 65 point. Finaleløbet er en såkaldt ”double-header” med løb både lørdag og søndag.

Efter en skidt kvalifikation som P17 ventede der et hårdt løb for Christian Lundgaard i IndyCar, ligeledes i Portland. I løbet viste RLL-køreren atter sin fænomonale racecraft og kom i mål som P11. Benjamin Pedersen blev P22.
Vandt gjorde Alex Palou, der samtidig sikrede sig titlen i IndyCar. Det er anden gang den kontroversielle spanier bliver mester; nu skal han så forholde sig til det kæmpe sagsanlæg McLaren har rettet mod ham!

Noter

  • Sommerpausen har desværre ikke ændret noget hos Haas F1. På Monza forsøgte man sig med Kevin og Hulkenberg på forskellige strategier men lige lidt hjalp det. De to endte på sidste- og næstsidste plads i løbet. Max Verstappen vandt igen, og nu har han vundet 10 løb i streg. Det har ingen anden præsteret før.
  • Silly-season i IndyCar kører fortsat på uformindsket styrke. Senest har Marcus Ericsson snuppet Romain Grosjeans plads hos Andretti, og franskmanden kan få svært ved at finde et andet team. Han er i stedet på vej til WEC for Lamborghini.
  • Som det ser ud vil der næste år være fire svenskere i IndyCar, og mindst to, måske tre, danskere. Hvad med en afdeling på Anderstorp?
  • Natten mellem lørdag og søndag dansk tid køres næstsidste afdeling af World Endurance Championship (WEC) med masser af dansk deltagelse. Det sker på Fuji Speedway i Japan, og kan følges på Eurosport og Discovery+ fra kl. 03.30, hvor undertegnede og Peter Måløe har fornøjelsen at kommentere.

Ugens special:

De to der huskes
Der er mange citater og gamle sandheder indenfor motorsport. Jeg har allerede brugt flere tidligere på denne side, og skal passe på det ikke bliver en gang “copy paste”. Men efter weekendens løb i F2 på Monza kan jeg alligevel ikke lade være med at komme med en mere; det er dog en gammel sandhed snarere end et egentligt citat.

Nå, men til sagen. Den gamle sandhed går på at der næsten altid er to kørere der huskes efter en lang sæson. Den ene er, meget naturligt, mesteren der får sin fortjente plads i historiebøgerne. Den anden er den kører der vinder flest løb eller slutter bedst. Det kan selvfølgelig være èn og samme person, men ofte er det ikke.

Skulle dette års bedste F2 kører (Frederik Vesti) ikke bliver mester, falder Mercedes-junior køreren klart ind i sidstnævnte kategori. Sejren i Monza sprint var årets femte (to hovedløb og tre sprint). Ingen anden har præsteret dette; den førende i mesterskabet har således kun stået øverst på podiet en enkelt gang indtil nu.

Vigtigst af alt var pole position og sejr i Monaco. Det alene tæller næsten lige så meget som resten af sæsonen lagt sammen!

Nu følger en absurd laaang pause inden det hele afgøres i Abu Dhabi i november, men uanset hvad har Frederik allerede gjort nok. Mercedes er tilfreds; nu venter to F1-test for det berømte team.

Nyhedsbrev BBN Consult # 9 2023

Foto: Prema

Kontakt BBN Consult

Med venlig hilsen