Karting, hvor det hele starter

Nyhedsbrev BBN Consult # 13 2023

Nicklas Nielsen stod for denne uges internationale danske sejr, men næste uge afvikles et af sæsonens absolutte højdepunkter, når VM i karting for OK og OK Junior afvikles på Franciakorta-banen i Italien. Sandsynligheden taler for feltet indeholder mindst en fremtidig F1-mester, Le Mans vinder eller IndyCar kører.

Danmark har stolte traditioner indenfor kartingsporten (”go-kart” for de ikke-indviede). Ja, det er faktisk hovedårsagen til det ekstremt høje niveau danske banekørere har nået de sidste 20-30 år. Uden denne grundskole; først nationalt på en af landets 15 baner og efterfølgende i benhård international konkurrence, er det svært senere at begå sig i ”voksen” motorsport.
Jørn Haase, Gert Munkholm, Michael Christensen, Nicolaj Møller Madsen, Christian Lundgaard samt stjernen over dem alle, Jan Magnussen, har alle vundet VM eller EM. Sidstnævnte endda tre gange.
Det er derfor grund til bekymring inden næste weekends VM i Italien. I seniorkategorien OK er siger og skriver én (1) dansker tilmeldt. At David Walther så er blandt løbets favoritter er selvfølgelig opløftende, men det er noget af et pres der lægges på en 15-årigs skuldre. I juniorkategorien er to danskere til start.
Hvorfor den livsvigtige fødekæde for dansk bilsport er ved at tørre ud behandles ved en senere lejlighed, i mellemtiden læs mere nedenfor.

Noter

  • På Grand Prix-banen i Barcelona vandt Nicklas Nielsen sammen med Rovera/Schwartzman finaleløbet i løbsserien GT World Challenge Europe (Endurance). Det var første betydende sejr til Ferraris nye GT-racer, med betegnelsen 296 GT3.
  • Selv om det ikke blev til sejre i weekendens to løb i Eurocup-3 (Estoril) halede Sebastian Øgaard alligevel ind på den førende, og er nu blot fem points efter inden sæsonens to sidste afdelinger.
  • VM i karting kan følges Live på www.cikfia.com


Ugens special

Det kan være koldt i Italien

Det var endelig holdt op med at regne, men mørket var allerede så småt ved at sænke sig da eftermiddagens sidste præmieoverrækkelse fandt sted på gokart-banen i Lonato, beliggende ved Gardasøen i Norditalien. Kalenderen sagde 22. februar 2015, og temperaturen var kun ca. 5 grader over frysepunktet.

Det havde regnet i stænger det meste af weekenden, og det var bidende koldt. Anledningen var den årlige forårsklassiker Winter Cup, der dengang markerede starten på en ny sæson i verdens mest intense motorsportsdisciplin, karting (gokart).

Øverst på podiet stod en ung dansker og modtog en stor pokal som det synlige bevis på han lige havde vundet finalen for juniorer. Hans navn var Christian Lundgaard, og han skulle senere slutte sæsonen som ny Europamester. Han var på dette tidspunkt blot 14 år gammel.

En times tid forinden havde der atter været dansk øverst på podiet, da Nicklas Nielsen blev hyldet som vinder af seniorkategorien. Han var hele 17 år gammel. To danskere havde altså vundet finalerne i de to primære kategorier i et af verdens mest betydende gokartløb, i kamp med 80 konkurrenter fra hele verden.

Som et kuriosum kan nævnes at arrangørerne begge gange valgte at afspille ”Du Gamla, du Fria” i stedet for Kong Christian! Men det gjorde ingen skår i glæden for de få danske tilskuere; mig selv inklusiv.

Som skrevet vandt Lundgaard senere på året EM for juniorer, mens Nicklas Nielsen endnu engang blev snydt for den ultimative triumf: VM. Han havde ellers i flere år været anset som verdens bedste, og den eneste der kunne tage kampen op med Max Verstappen. Sidstnævnte havde flere gange været nødsaget til at gribe dybt i skuffen med ufine tricks for at slå danskeren.

Sæsonen blev afsluttet på passende vis af Frederik Vesti, der vandt sæsonens sidste betydende løb for juniorer, WSK Final Cup. Her vandt Nicklas Nielsen for øvrigt også seniorkategorien.

Fint nok, men det er snart 10 år siden. I den mellemliggende tid har kun èn danskere (David Walther) været i nærheden af noget tilsvarende. Så hvad gør vi?

Foto: Privat

Kontakt BBN Consult

Med venlig hilsen