Zoomers – SoMe generationen

Vi er nået til tredje og sidste afsnit om baggrunden for – og deltagerne i – det Danske Motorsportsmirakel, der jo startede med Generation X tilbage i halvfjerdserne og firserne. Det følgende omhandler Generation Z; de såkaldte ”Zoomere”.

Udtrykket bruges om den generation, der født i perioden fra årtusindeskiftet til og med cirka 2010. Generation Z er typisk børn af Generation X og er i dag altså mellem 15 – 25 år. Zoomerne er den første generation, som er vokset op med SoMe, og hvis liv er gennemgribende præget af ny teknologi. 

Lad os skynde os at afsløre, at Zoomerne indtil videre på fantastisk vis har formået at videreføre forarbejde leveret af X’erne og Y’erne før dem. Faktisk har generationen af unge kørere fundet nye veje til at komme frem i motorsportens verden, herunder ikke mindst i USA.

Frontløberne for Zoomerne er en sekstet, der deres unge alder til trods allerede har foden indenfor den absolutte top. Gruppen består af:

  • Frederik Vesti (22). Sydjyden er den dansker der p.t. er tættest på den ultimative drøm: Formel 1. Siden 2021 indlemmet Mercedes’ udviklingsprogram, og var 2023 snublende nær at vinde det international FIA Formula 2 Championship, med hele seks sejre. Status som reservekører i F1, men det sidste skridt gennem nåleøjet er endnu ikke lykkes.
  • Christian Lundgaard (23). Via et Europamesterskab i karting, og imponerende resultater i junior formel, optaget som medlem af Renaults talentprogram i 2017. Løbsvinder i alle kategorier han har deltaget i, og testede F1 for Renault/Alpine. Siden 2022 full-time IndyCar i USA for RLL, og skifter 2025 til topteamet Arrow McLaren. Født i Hedensted.
  • Christian Rasmussen (24). Amagerkaneren har med succes forfulgt en karriere i USA via det såkaldte ”Road to Indy” program. Med sejre og mesterskaber i tre kategorier fik han i 2024 debut i IndyCar for Ed Carpenter Racing, og i tilgift sejr på Daytona i LMP2.
  • Oliver Rasmussen (23). Bosat i Frankrig (Nice), og dukkede op på den internationale scene i 2021, først i formelsport, og siden med succes i WEC, hvor det bl.a. blev til podieplads på Le Mans i første forsøg. Debuterede i 2024 i Hypercar for JOTA-teamet.
  • Malthe Jakobsen (20). Thybo med stort “T”, der med stor opbakning fra lokale støtter og sponsorer har gjort lynkarriere i langdistanceløb med sejre og mesterskaber i både LMP3 og LMP2. Fabrikskontrakt med Peugeot og fra 2025 fast mand i fabrikkens Hypercar projekt.
  • Bastian Buus (21). Koldingenseren har ligeledes nået målet om at blive fabrikskører på rekordtid. Som den kun anden dansker gennem tiderne officiel kører for Porsche, med vægten lagt på GT-racing. Vandt i 2023 det prestigefyldt Porsche Super Cup mesterskab.

Ovennævnte er de klart mest prominente repræsentanter for Zoomerne, men under dem befinder sig et antal ”boblere”, der under de rette omstændigheder vil kunne gøre følgeskab. Blandt disse kan nævnes navne som Noah Strømsted, Conrad Laursen, Sebastian Gravlund, Largim Ali, David Walther, Mikkel Pedersen og Alba Hurup Larsen. Alba er desværre den eneste kvindelige kører på listen, men er indplaceret i FIA’s projekt Girls on Track, der har til formål at få flere kvindelige deltagere i motorsport.

Dansk bilsports store succes kan i vidt omfang føres tilbage til gokartklubberne. I de senere år der i tilgift sket en glædelig opblomstring af den hjemlige begynderklasse, Formel 4 (nu Formel Nordic), takket være en dygtig promotor.